
Flytende kokeri «Tafelberg» på feltet
Kokeriet «Tafelberg» haler opp blåhval gjennom brekken.
Foto: Tor Hjaltun
Klikk på bildet for større versjon.
Kokeriet «Tafelberg» haler opp blåhval gjennom brekken.
Foto: Tor Hjaltun
Klikk på bildet for større versjon.
Flk «Thorshammer». Bilde er tatt mellom 1928 og 1931, før hun fikk akterslipp. Foran ligger D/T «Thor Minor». Originalfoto: Wilse/Nasjonalbiblioteket. Kan kjøpes som print. Jeg tar fargeleggingsoppdrag.
Klikk på bildet for større versjon.
Ute i fjorden til høyre ved Thorøya ligger «Thorshavet» og «Thorshøvdi». Til venstre ved Jahres Fabrikker ligger «Kosmos III» og «Kosmos IV». Ved Framnæs ligger «Sir James Clark Ross» og det som sannsynligvis er «Abraham Larsen». Inne på havna ligger Jahres, Rosshavets og Thor Dahls hvalbåter.
Foto: Fra privat samling, fotograf ukjent.
Kokeri nummer ti i vår serie på ti.
Thor Dahls (A/S Ørnens) kokeri «Thorshavet». «Thorshavet» ble bygget om til fabrikkskip for fiskemel i 1969 og døpt om til «Astra». Hun sank etter en kollisjon utenfor Afrika 17. april 1974. Én mann omkom. Dette var det siste tidligere kokeriet som hadde base i Norge og Sandefjord. Alle de andre store gamle skipene var enten solgt til utlandet eller hugget opp.
Lagt ut med tillatelse fra Hvalfangstmuseet i Sandefjord.
Klikk på bildet for større versjon.
Kokeri nummer 4 i en serie på 10.
A/S Odd sitt kokeri «Thorshøvdi» ved kai ved Akers Mekaniske Verksted i Oslo. I 1967 ble hun bygget om til oljeboringsskip ved Nylands Mekaniske Verksted for Aker (sammen med amerikanske og britiske interesser) og døpt om til «Drillship». Etter dette hadde hun også navnene «Star I» (1969), «Sonda I» (1970) og «J.W. Bates» (1972). Hugget i 1985.
Dette er et panoramabilde satt sammen av to deler. Venstre halvdel fikk jeg av Øyvind Thuresson ved fotoarkivet på Hvalfangstmuseet i Sandefjord for å identifisere noen skip. Høyre del fikk jeg tilsendt av Svein Fagerlig og er fra hans postkortsamling.
Jeg så fort at det var tatt fra samme punkt og satte disse sammen i Photoshop. Hele scenen gir et godt inntrykk av livet på havnen i Sandefjord tidlig på 1900-tallet. Flere hvalkokerier, hvalbåter og seilskuter ligger fortøyd, og det er stor virksomhet på Framnæs.
Av fartøyene jeg klarer å identifisere har vi fra venstre bl.a. to av de tre kombinerte hvalbåtene og kokeriene «Tulla», «Kit» og «Lloydsen». Kokeriet «Normanna» ved siden av et kokeri jeg ikke klarer å identifisere. Kokeriet «Thor I». Kokeriet «Bombay». «Fridtjof Nansen» (II) eller «Ørn» helt inne langs land. Høyre del av motivet har jeg ikke sett i tilstrekkelig høy oppløsning til å kunne være sikker på det grå kokeriet ved siden av «Normanna» og kokeriet langs land.
År: 1913-14.
Fotograf ukjent.
Tankskip, hvalbåter og kokeriet «Thorshavet» fortøyd ved Thorøya i Sandefjord.
År: 1959/60
Foto: Morten Marinius Berg. Takk til Kjell Christian Z. Børresen
Trykk på bildet for større versjon.
Bilde tatt utover mot Thorøya i Sandefjord der kokeriene «Thorshavet» (nærmest kamera) og «Thorshøvdi» ligger i sommeropplag. Disse ble eiet av henholdsvis A/S Ørnen og A/S Odd, men begge disse var underselskaper av A/S Thor Dahl og det er også Thor Dahl sin logo i skorsteinene.
Postkort i privat samling.
Klikk på bildet for større versjon.
Kokerier i opplag i Mefjorden i Sandefjord. Fra høyre: C.A. Larsen, Fraternitas, Ernesto Tornquist, Congo, Tafelberg, Kosmos II, Vestfold og Svend Foyn (II). De tre siste var nylevert fra verftene da krakket i hvaloljemarkedet kom etter sesongen 1930/31 og ble levert direkte til opplag.
Etter opplaget ble Congo hugget opp i 1935, Ernesto Tornquist ble bygget om til frakteskip (fremdeles eiet av Pesca), disse ble dermed ikke lenger benyttet som kokerier.
Lagt ut med tillatelse fra Hvalfangstmuseet i Sandefjord [fs2250].
År: 1931-32
Klikk på bildet for større versjon.
Siste kommentarer