"Merkur" ved brygga i Sandefjord

"Merkur" ved brygga i Sandefjord

Avreise med S/S «Merkur» den 4/8 1930 til Fl/k «Southern Princess» som lå i Liverpool.
[Skrevet med blyant på baksiden]
Bryns Foto
Torvgaten 4, Sandefjord
[Stempel på baksiden]
Tusen Takk til Harald Abrahamsen Heistadgaarden for bildet.
Haralds far hadde tre turer som dekksgutt/jungmann før han gikk inn i marinen i 1934, deretter en sesong med «C.A. Larsen». Han var til sjøs fram til han ble sjømannspensjonist som 60-åring. Tjue år som kaptein.

Murbygningen foran bauen er yrkeskolen som lå der hvor det nå er parkering mellom pubene og biloppstillingen til ferja. Kurbadet er trebygningen ved trærne.

 

Fjorden i Sandefjord 1930-tallet

Fjorden i Sandefjord 1930-tallet

Fra Roar Kristoffersen har vi fått tilgang til dette gamle postkortet som viser innseilingen til Sandefjord en gang mellom 1931 og 1939.

Kokerier i fjorden i Sandefjord

Kokerier i fjorden i Sandefjord


Ytterst i fjorden på høyre side ligger Anders Jahres Flk Kosmos II. Ytterst mot midten ligger det som ser ut som to av Rasmussen sine førkrigskokerier. Disse var Vikingen, Sir James Clark Ross, Svend Foyn og Vestfold. Hvilke to det er er ikke lett å si. Sir James Clark Ross pleide å ligge ved Framnæs Mekaniske Verksted, men om det var tilfelle så tidlig som dette vet jeg ikke. På venstre hånd, ved Jahre Kjemiske Fabrikker/Vera ligger det som kan se ut som Pelagos (Bruun & von der Lippe) ytterst mot fjorden. Lengst til venstre i bildet ligger Anders Jahres Flk Kosmos (ytterst) og Kerguelen Whaling and Sealing Co. Flk Tafelberg. Resterende skip er uidentifisert.
Postkort i Roar Kristoffersens personlige samling.

Flk "Foldin I"

Flk "Foldin I"

Kokeri nummer ni i en serie på 10.
Flk «Foldin I» (Andreas Nielsen, Sandefjord) fotografert på Svalbard i tidsrommet 1926-1928. «Foldin I» fanget med to hvalbåter, men klarte bare 1000 fat i første sesong og 2008 fat i andre sesong. Etter dette ga Nielsen opp og i 1929 ble «Foldin I» solgt til Fredrikstad og omdøpt «Melolie» og brukt som fabrikkskip for fiskeolje.
Fotograf: ukjent.

Flk "Sir James Clark Ross"

Flk "Sir James Clark Ross"

Kokeri nummer åtte i en serie på 10.
Flk «Sir James Clark Ross» (II) fotografert i Rosshavet av Eric Douglas ombord i S/Y «Discovery» under den andre B.A.N.Z.A.R.E.-ekspedisjonen (British, Australian and New Zealand Antarctic Research Expedition) i 1930/31.
Fotograf: Eric Douglas.

Eric Douglas var den gangen en flyveoffiser, men avsluttet sin karriere i RAAF (Royal Australian Air Force) som gruppekaptein. På begge B.A.N.Z.A.R.E.-ferdene var han én av to piloter på Gipsy Moth sjøflyet VH-ULD. Den andre piloten på begge ferdene var pilot løytnant Stuart Campbell. De ble hentet fra RAAF til de to ferdene av Sir Douglas Mawson. Alle hvalfangstbildene ble tatt under den andre ferden (1930/31), da Discovery var i områder det ble drevet hvalfangst.

Takk til S.E. Douglas, Melbourne, Australia.

Flk Fridtjof Nansen (I)

Flk Fridtjof Nansen (I)

A/S Sandefjord Hvalfangerselskap sitt kokeri Fridtjof Nansen (I) på havna i Sandefjord kort tid før den sjebnesvangre første turen til feltet i 1906. Christoffer Castberg var bestyrer og kaptein. 10. november 1906 treffer hun det som senere fikk navnet Nansen Reef, brekker i to og synker på mindre enn 10 minutter. 50 av de 59 ombord blir reddet av hvalbåtene som fulgte kokeriet takket være godt og stille vær.
Som første kokeri hadde Fridtjof Nansen (I) med seg egen ekspedisjonslege ombord.
Året etter sendte A/S Sandefjord Hvalfangerselskap ut et nytt kokeri ved samme navn, men denne gangen uten lege ombord (man anså at avstanden til Sør-Georgia aldri ville være større enn at man kunne gå dit ved alvorlig skade eller sykdom. Også den gangen var Christoffer Castberg bestyrer og kaptein.
Lagt ut med tillatelse fra Hvalfangstmuseet i Sandefjord.
År: 1906
Klikk på bildet for større versjon.

Havna i Sandefjord på 1950-tallet

Havna i Sandefjord på 1950-tallet

Ute i fjorden til høyre ved Thorøya ligger «Thorshavet» og «Thorshøvdi». Til venstre ved Jahres Fabrikker ligger «Kosmos III» og «Kosmos IV». Ved Framnæs ligger «Sir James Clark Ross» og det som sannsynligvis er «Abraham Larsen». Inne på havna ligger Jahres, Rosshavets og Thor Dahls hvalbåter.
Foto: Fra privat samling, fotograf ukjent.
ccby-nc