Hvb «Star VI» ex «Alex Lange» (1923)

Hvb «Star VI» ex «Alex Lange» (1923)

Hvb «Star VI» på ekspedisjon i Rosshavet en gang etter 1925. Båten het «Alex Lange» 1923-1925. Propellbytte i isen var en komplisert og ikke ufarlig operasjon, men alternativet var å sende hvalbåten til Australia eller Sør-Afrika for dokksetting og det ville bety flere uker eller kanskje måneder ute av fangsten.

Klikk på bildet for å se hele/større versjon!

Foto: Jeanette McKay

Bruksrettigheter.

Hvb «Southern Lotus»

Hvb «Southern Lotus»

Salvesens hvalbåt «Southern Lotus». Bygget som HMS «Phlox», sjøsatt som HMS «Lotus». Overtatt av den frie franske marinen i mai 1942 og omdøpt «Commandante d’Estienne d’Orves». Tilbakelevert Storbrittania i mai 1947 og igjen gitt navnet «Lotus». Kjøpt av South Georgia Co. i 1948. Bøyebåt 1948-1952, hvalbåt fra 1953 til 1963.

Hvb "Southern Lotus"

Hvb «Southern Lotus»

Foto: Kolbjørn Karlsen

År: Slutten av 50-tallet

Smiths Dock etterkrigshvalbåter

Smiths Dock etterkrigshvalbåter

Fra John Harland, forfatteren av det store verket Catchers and Corvettes har vi fått en byggetegning og en linjetegning for skroget. Disse er rentegnet av John McKay som også gjorde alle tegningene til boken som kom ut i 1992.

Når det gjaldt hvalbåter var Smiths Dock, Middlesborough, det fremste britiske verftet. De bygget få båter før 1914, 128 i mellomkrigsårene og 42 etter 1945. Selv om det finnes variasjon i konfigurasjonen av overbygning, avhengig av redere, brukte alle i denne siste gruppen nøyaktig den samme linje-planen til skroget. I 1985 fikk jeg en 1:24 kopi av linjeplanen ved verftet, og denne tegningen burde vært inkludert i boken Catchers and Corvettes, som ble utgitt i 1992. Dessverre, glemt jeg å gjøre dette. Southern Harper og Southern Hunter var blant de siste hvalbåtene som ble bygget av Smiths og hadde byggenummer 1221 og 1222. «General Arrangement» av disse to båtene ble omtegnet av John McKay fra verftets tegninger. Nå har han omtegnet den utelatte linje-planen. Forresten vil sistnevnte være tegningen som ble brukt da Southern Actor, byggenummer 1202, ble konstruert, og kan derfor være nyttig for bl.a. modellbyggere.

John Harland, British Columbia

Trykk på bildet for større versjon.

Hunter Lines