Endurance i Leith Harbour

Endurance i Leith Harbour

Her ligger Sir Ernest Shackleton’s ekspedisjonsfartøy Endurance (ex. Polaris bygget ved Framnæs Mek. Værksted i Sandefjord)) så vidt synlig ute i bukta ved Leith harbour i 1914. Til venstre ligger transportskipet Coronda og kullholken James Turpie. Skipet og mannskapet tilbragte 1 måned i Grytviken før de seilte mot Antarktis den 5. desember.
 
År: 1914
Foto: Chr. Wattne © Universitetet i Edinburgh, Salvesen-samlingen, ID 0025343
[Permalenke]
Trykk på bildet for større versjon.

Jericho – Leith Harbour

Jericho – Leith Harbour

Som en bildekommentar til dette bildet kommer et nytt tidlig bilde fra Leith Harbour som viser den første stasjonen. Etter snøskredet i 1929, som krevde tre liv, så ble stasjonsområdet vlyttet i retning fotografiets nedre bildekant. Området til den gamle stasjonen ble etter dette benyttet som skrapplass for gammelt, utdatert eller ødelagt utstyr fra stasjonen. Mekanikere og reperatører gikk ofte bort på Jericho for å lete etter deler som kunne brukes.
 
Transportskipet i forgrunnen kan være Coronda (I) mens man i bakgrunnen kan se det flytende kokeriet Horatio med sin karakteristiske seilskutebaug, som brant ned og ble totalskadet i havna i Leith Harbour i 1916. Dette daterer fotografiet til en gang mellom 1911 og 1916.
Postkort i Odd Galtelands personlige samling.