"Feltet"

"Feltet"

Et kart som viser ruter, verksteder, ankerplasser, fangstfelter og landstasjoner som ble benyttet av norske hvalfangstekspedisjoner i perioden 1905-1968.

Save

About the background image

About the background image

The background image is from Whaler’s Bay on Deception Island. The boat wreck is one of two similar wrecks on the beach. They were likely tug/supply boats used inside the harbor. The first company to use the natural harbor was a Norwegian Chilean company back in 1906. In it’s heyday, 14 floating factories were anchored in the bay. At first there were few or no rules as to the utilization of the whales which were caught. Only the blubber from the belly was stripped off and the rest was left floating and rotting in the bay. This forced legislation to be introduced to make the whaling companies use every part of the whale. A shore station was built to process the carcasses, but with advancements made to the floating factories the shore station became redundant, and in 1931 it was abandoned. 45 men never returned home from Deception. The cemetery was buried by a volcanic eruption in 1969.
Source: Wikipedia
© datanaso @ iStockphoto.com

Bak "kulissene"

Bak "kulissene"

For de som er interessert tenkte jeg å legge ut noen bilder fra jobbene jeg tar for noen av bidragsyterne mine. Jeg skanner lysbilder, negativer og vanlige papirfotografier. Utstyret stå listet opp på siden «Om bildene».
Her er et bilde fra skannejobben jeg gjorde for Kjell Christian Z. Børresen. Det var ca 70 lysbilder i farge fra en Thorshavet-ekspedisjon i 1958-59 tatt av Morten Marinius Berg. Alle de gamle lysbilderammene ble demontert, filmen ble blåst ren med trykkluft og blåsebelg og ble deretter montert i nye glassløse lysbilderammer. Glassløse rammer er bedre for lysbilder som skal lagres over lang tid da det ikke kan komme fuktighet mellom glassplatene som igjen kan ødelegge og framskynte nedbryting av filmen. Særlig fargebilder er utsatt og kan få misfarging og flekker.

Bokanbefaling

Dette blir ingen lang og dyp bokanmeldelse, men jeg vil anbefale boken «Antarctic Magistrate: life through the lens of a camera» av Ian Hart. Denne boken gir et grundig innblikk i livet og karrieren til Edward B. Binnie. Den inneholder en mengde bilder med utførlig beskrivelse. Trykkvaliteten på bildene går fra ganske dårlig til bra, her har nok trykkeriet bommet litt, men boken er uansett interessant. Den forteller om den tidlige hvalfangstaktiviteten i Antarktis, på 1920-tallet, tiden da hvalfangerne selv opererte under mottoet «under 40 grader sør ingen lov, under 50 grader ingen gud». Det var tilnærmet lovløse tilstander og ingen kontroll med aktivitetene til selskapene som befant seg der nede. Den britiske kronen innførte lovverk som gjorde at industrien sakte med sikkert ble bedre regulert. Men så kom den pelagiske hvalfangsten, og siden disse ekspedisjonene var uavhengige av land kunne ikke Storbritania utøve noen myndighet over dem. Gjennom krigen og videre under gjenoppbyggingen får vi følge EBB som engelsk immigrant i Norge. Anbefales!

Dagbok fra «Lancing» – søndag 5.2.1927

Dagbok fra «Lancing» – søndag 5.2.1927

Kl 10 ½ * begynte at hive op en stor Blaahval fra ”Gl. III” [Globe III]. Det var stor sjø, men alt gik bra og man fik den store wiren og en * rundt indenfor halen. Idet halen av hvalen var helt oppe på planen knækte sjakler i stroppen til * af mens man holdt paa at skifte sjakkel kom en * stor sjø hvormed den blev * haardt røk i den store wiren, som nu alene holdt hvalen, med den følge at b.b. [babord] rammelager* til den store wire* knækket over på flere steder og stykkene kastet agterover, lekeledes kom den store wirekubben løs og farede agterover og gjorde flere sving eftersom baaten slingret* og havnet heldigvis utenfor * i agterkant av planen om b.b. Et under at ikke folk kom tilskade da flere * var beskjæftiget med at skifte ind ny sjakkel på *. Hvalen gik til sjøs igjen, trækkede den store wire med sig, og blev liggende og flyte idet det lykkedes at faa stoppet den store wire fra at gaa helt ut.

”Gl. II” [Globe II] kom like efter med en blaahval og den fik tampen av den store wire om bord til sig og tok hvalen i slep. Man gik straks i gang med at forsøke at sætte sammen stykkene av rammelageret igjen. Gik litt nærmere land og begyndte at flense den store blaahval langs siden og gjorde klart til at hive op hval ved hjelp av to *. Det blev imidlertid saa stor sjø at flensingen utenbords maatte avbrytes og Norrøna tok hvalen i slæp halvflænset.

– Sverre Schjeldsøe, Kaptein på «Lancing»

PS. Stjerner betyr at jeg ikke har klart å tyde ordet. Om noen ser hva det står skriv gjerne en kommentar.

Dagbok fra «Sir James Clark Ross» – 01.01.1933

Året 1933 begynnte bra med fint vær og nok hval. Nattgjengen hadde fri til kl. 1 nyttårsnatten, og også ellers var alt som om julaften. Da klokken var 12 begynte et uhyggelig leven, idet alle båtene satte i gang dampfløitene; og 8 dampfløiter plus en elektrisk sirene kan jo frembringe en del lyd. I natt er det blitt pumpet over bord en del fyrolje, som vi lenset et stykke inne i isen. Det blev flenset 3 hval i natt.

– Øivind Schau

Dagbok fra «Sir James Clark Ross» – 01.11.1932

Dagbok fra «Sir James Clark Ross» – 01.11.1932

”Star 15” er nu ferdig. Propellen blev satt på i går, og resten gjorde vi i natt. Det gikk altsammen finfint, men det har været et uhyggelig vær i natt, med 14-15 kuldegrader og en bitende vind. Det er meget is rundt omkring, og hvalbåtene har meget vanskelig for å komme frem. ”Star 12” brukte i dag ca. 20 minutter på å kommme frem fra baugen til akterenden på kokeriet stadig med full fart på maskinen. Vi så den i går morges ved sekstiden, men den var ikke inne før seks idag altså tolv timer senere; så 8-900 hestekrefter kan ikke utrette stort når det først kommer til stykket her nede.

– Øivind Schau