Walrus LN-TAK

Walrus LN-TAK

Noe litt utenom det vanlige. Dette er ett av to Supermarine Walrus-fly som United Whalers hadde med på den første Balaena-ekspedisjonen i 1946-47. Etter endt sesong ble de satt på land og solgt. Her står flyet på Jarlsberg.

«Southern Harvester» og «Balaena» ved Husvik

«Southern Harvester» og «Balaena» ved Husvik

Kokeriene «Southern Harvester» og «Balaena» i sommeropplag ved Husvik. Mellom kokeriene ligger United Whalers’ fryse-/forsyningsskip «Bransfield». Fargelagt av Geir Røsset.

 

Foto: Wikimedia Commons
Klikk på bildet for større versjon.

Leker på vei sørover

Leker på vei sørover

Fra lekene ombord på Flk «Balaena» på vei sørover. Mannskapet sitter på plankene som senere vil bli lagt på flenseplanet. Damen vi ser er sykesøster Esther som var eneste kvinne på feltet. De andre damene er et par staute karer fra mannskapet! Du kan lese mer om hennes historie i tidsskriftet Sykepleien.
Fotograf: Michael Young.

Flk "Balaena" og "Abraham Larsen"

Flk "Balaena" og "Abraham Larsen"

Et bilde som godt viser forskjellen i størrelse mellom Flk «Balaena» og «Abraham Larsen». «Abraham Larsen» ble bygget som «Unitas» i 1937, hele ni år før «Balaena». En ting som er verdt å nevne er at «Balaena» ble påbegynt som hangarskip, men krigen sluttet og det ble raskt bestemmt at skroget ville gjøre større nytte om det ble fullført som hvalkokeri ettersom det var stor mangel på mat i Storbritannia og resten av Europa etter fem lange år med krig.
Foto: Wolday, Mekonnen/Slottsfjellmuseet
År: Etter 1946
Klikk på bildet for større versjon.

Walrus sjøfly

Walrus sjøfly

Walrus sjøfly blir heist ombord på Flk Balaena. Dette er (basert på andre bilder i samme samling) Walrus G-AHFM som endte opp som skrap på en flyplass i Cowes, UK.
Fly og helikopter på kokerier var ingen ubetinget suksess. Ekspedisjonene brukte alt for mye tid på å lokalisere flyene etter at de rutinemessig slapp opp for drivstoff og påliteligheten var dårlig i det tøffe klimaet.
Foto: George Barnes
År: 1946/47

Balaena

Balaena

Akvarell av United Whalers’ Flk Balaena signert Jim Rae.
Balaena ble bygget i 1946 på vegne av Bugge og Krogh-Hansen i Tønsberg. Seilte under britisk flagg. Legg merke til utvidelsene av dekket som ga mer plass på flenseplanet.
Hvalbåtene som fanget for Balaena het Terje og fra 1948 kom nye båter ved navn Setter.
Sjøflyene som man ser het Walrus (hvalross). Disse var bare i bruk første sesongen. Tønsberg flyklubb overtok det ene.

Jim Rae©. Balaena med Walrus sjøfly

Jim Rae©. Balaena med Walrus sjøfly


Trykk på bildet for større versjon.