Vi har mottatt en serie med sort/hvitt-fotografier tatt av faren til Geoffrey Lott etter andre verdenskrigs slutt. Bildene ble tatt under heving og dokksetting av Ole Wegger.

Les mer

Av Benn Bolt på Elverum, født og oppvokst i Sandefjord, har vi fått tillatelse til å legge ut en serie sort/hvitt-bilder tatt av hans morfar Sigmund Hanssen. Bildene viser bl.a. kokeriet «Vestfold» og hvalbåten «Vikingen 1».

Les mer

Ny bidragsyter!

Av S.E. Douglas i Melbourne i Australia har vi fått tilgang til fotografier tatt av hennes far Eric Douglas. Eric var pilot og mannskap ombord i S/Y «Discovery» under B.A.N.Z.A.R.E.-ferdene i 1929/30 og 1930/31. På denne siden kan du lese fra Erics dagbok under begge ferdene.
Mer informasjon i Archives Hub, Australian Dictionary of Biography og i National Portrait Gallery.

G.E. Douglas
G.E. Douglas Australia
Eric Douglas was then a Flying Officer but ended his career in the RAAF as a Group Captain. On both B.A.N.Z.A.R.E. Voyages he was one of the two pilots of Gipsy Moth seaplane VH-ULD. The other pilot on both voyages was Flight Lieutenant Stuart Campbell. They were seconded from the RAAF for those two voyages with Sir Douglas Mawson. All the whaling pics were taken on the second voyage (1930/31), as the Discovery was in the vicinity of Whaling operations.

Ny bidragsyter!

Denne gangen har vi gjennom Thore Lunde fått tilgang til en serie bilder som han har arvet fra sin far og morfar.

Thore Lunde Norge
Far het August Lunde. Jeg har ikke så mye utover at han var på Grytvika noen år og overvintret der  2 ganger. I 49 og i 50. Senere var han på Thorshøvdi t.o.m. siste sesong, samt den testen de hadde på begynnelsen av 60-tallet. Han jobbet som koker og senere som seperatør. Han var også koker på Grytvika.
Dette var i mine barndomsår (jeg er født i 50) og han var ikke så flink til å fortelle. Men det han fortalte om var idrettsaktiviteter de hadde på opp og nedtur samt fotballturneringene da de var i land.
Morfar var i sydishavet før krigen. Han seilte for et Larviksrederi.
Ny bidragsyter!

Ny bidragsyter!

Jeg vil takke Karl Jan Skontorp for tilgang til en stor samling fargelysbilder fra Sør-Georgia. Lysbildene er scannet med en Nikon CoolScan V ED ved 4000 dpi og nedskalert. Fotograf er ukjent. Tidsrommet er estimert til en gang etter midten av 1950-tallet.

 
 

Ny bidragsyter!

Ny bidragsyter!

Denne gangen vil vi takke Torjus Werner for å ha bidratt med en stor samling fotografier tatt av hans far, Harald Werner, som var radartekniker på flk Thorshammer i en årrekke.
 
 

Torjus Werner Norge
Som radartekniker for ekspedisjonen, var min far stasjonert på kokeriet, og  hadde verkstedet der. Han betjente imidlertid også alle hvalbåtene som hørte til kokeriet og hadde reparasjoner og vedlikehold på radio, radar, asdic og sonar for vanligvis ca. 11 båter i ekspedisjonen. Han hadde nok ofte kamera med seg i tillegg til verktøykofferten så det finnes derfor også en del bilder fra de enkelte hvalbåtene i ekspedisjonen. Som du ser av omfanget på samlingen så var min far litt mer enn en vanlig amatørfotograf på den tiden dette gjelder. Fritiden hans gikk nok derfor mye til fotohobbyen. Han kjøpte inn film i metervare og delte opp på spoler etter behov. I tillegg til mørkerommet i kjelleren hjemme, hadde han rigget til mørkerom på lugaren eller i radioverkstedet på Thorshammer. Der fremkalte han både filmer og bilder i løpet av sesongen. Han hadde også laget seg et forstørrelsesapparat som han hadde der, i tillegg til «fin-apparatet» som sto i mørkerommet hjemme. Du vil også se noen bilder der personer spiller kort, eller skåler med seg selv. Det var jo ikke snakk om digital bildehandling den gangen, så for å ta disse bildene hadde han eksperimentert seg fram til en «halv-lukkemekanisme» som han monterte foran linsen. Da kunne han først ta den ene halvdelen av bildet, slå over lukkeren og ta den andre halvdelen av bildet på det samme negativet. Se bildet på denne siden for eksempel på «mekanisk bildebehandling» omkring 1960. På dette bildet står også hans egenkonstruerte forstørrelsesapparat i bakgrunnen med lyspæreholder på toppen som er loddet sammen av blikk fra hermetikkbokser, stativ av kobbervannrør med justerbar høyde, linse og belg fra et demontert belgkamera osv. Han delfinansierte hobbyen med å ta opp bestillinger på bilder før de kom hjem. De første ukene hjemme tilbrakte han derfor mye tid i mørkerommet, og jeg fikk jobb med glansing og tørking. (Den prosessen som gjør at de våte bildene fra kjemikaliebadene ble tørre, glatte og fikk blank overflate. Bildene ble valset mot en høyglanspolert metallplate, og satt inn i et elektrisk tørkeapparat.) Jeg husker ikke hvor mange øre jeg fikk per bilde, men det var veldig ok med litt lommepenger. Jeg fikk også jobben med å gå «på posten» med konvoluttene som skulle sendes ut på postoppkrav. Det var nok, da som nå, lett å bestille fra en «katalog» uten å tenke på at de skulle betales, for det var alltid noen konvolutter som ikke ble hentet og kom i retur.

Vinneren av akvarell sommeren 2012

Vinneren av akvarell sommeren 2012

Gratulerer til Yngve Halvorsen som var den heldige vinneren av en egenkomponert akvarell signert Jim Rae. Valget av motiv falt på Thorslep. Akvarellen ble overlevert på Gokstad Kystlag lørdag 6. oktober, 2012.
 

Yngvar Halvorsen og Merete Furustad Norge
Vi valgte hvalbåten Thorslep som motiv fordi Meretes far har vært på denne båten. Den er også interessant på grunn av at det var en av de siste båtene som ble brukt til hvalfangst, og at den er ombygd fra en engelsk korvett. Motivet med denne båten i isen med hvaler langs skutesiden, og som kunstneren foreslo med korvetten Dianthus i bakgrunnen, ble veldig fint. Flere som kjenner båten ble spurt om hvordan de syns de første skissene var, og da ble noen små detaljer korrigert slik at maleriet til slutt ble autentisk og pent.

Ny bidragsyter!

Tusen takk til Ib Aarmo som har gitt oss tillatelse til å legge ut bilder tatt av Oskar Ludvigsen. Følg med på denne tråden for en serie utrolige portrettbilder.

Ib Aarmo Norge
Oskar Ludvigsen, født 1919 i Saltnes, Østfold, var mange sesonger på fangst i sydishavet, fra 30-åra til slutten av 50-tallet. De siste årene var han styrmann på hvalbåt. Vi vet ikke hvilken sesong disse bildene er fra. Oskar døde i 2004.

Ny bidragsyter!

Tusen takk til Phil Schubert som har gitt oss tillatelse til å legge ut bilder tatt av hans fetter Terry Packard ombord på en hvalbåt drevet av Cheynes Beach Whaling station i 1965.

Phil Schubert Australia
I took a look at John’s images. I have a historic connection to the Station. My Father carted the boilers and digesters to the station from Collie in about 1952. They are visible in the photos. At the time he had the biggests trucks in Western Australia. It was still a very difficult task, as the road to the station was a sandy track. They were surplus from the WW2 grain petrol plant st Collie. I was born and lived in Albany at the time to and remember it too. I was scheduled to go out on the Cheynes catcher in 1966, but following an accident where a crewman lost a leg, the company cancelled it. Unfortunately all my Father’s slides of the station, and also the station at Carnavon were destroyed in a house fire. My GGGrandfather on my maternal side was a famous «headsman» (harpooner) in the early years of Western Australia. 1839-1860. He disappeared at sea.