Japansk hvalbåt

Japansk hvalbåt

Japansk hvalbåt Toshi Maru No. 12 som opererte for Taiyo Ggyogyo Kabushikikaisha på vei ut fra Grytviken i 1963/64 (som var siste sesong med fangst fra stasjonen). Produktet som ble produsert var hvalkjøtt for det japanske markedet.

Thank you to Hayato Kujira for information on TGK.

Fotograf: Dave Wheeler

År: 1963/64

Klikk på bildet for større versjon.

Dias

Dias

Selfangstbåten Dias i Grytviken.

Bygget av Cook, Welton & Gemmel på Beverly, lansert 17 januar 1906 for Hellyer Steam Fishing Company of Hull; portnummer H.868.
Requistioned av Royal Navy i september 1914 montert som en minesveiper, basert på Lerwick, Shetland. Returnerte til Hellyer i 1919, men deretter solgt til L. Thorsen fra Sandefjord og omdøpt til "Kapduen ', og gikk til A / S Sandefjord Trawlfiskeselskap.
I 1922 kjøpt opp av Nils Torvald Nielsen-Alonso og konvertert til en hvalfanger. Jobbet i Sør-Atlanteren, basert på Angola.
I 1924 solgt til A / S Sør-Atlanteren fra Tønsberg og omdøpt "Dias", men i opplag ved Sandefjord.
I 1927 solgte til Lars Klaveness, agent for Compania Argentina de Pesca Sociedad Anonima ( 'Pesca "for kort), og registreres på nytt i Buenos Aires, hun var basert på Grytviken, Sør-Georgia, og brukes som en sealer, med en blandet mannskap av nordmenn og argentinere.
I 1960 hun igjen ble britisk, blir solgt til Albion stjerne selskap, registrert på Falklandsøyene. Mannskapet på dette tidspunktet var en blanding av japansk og nordmenn - Skipperen er Gunnar Virik Nilsen. Skipet ble lagt opp på Sør-Georgia i desember 1964 ... ..she er der fortsatt, men nå senket på grunt vann i Grytviken.

Mariner’s Mirror, August 2003; vol.69/no.3

Fotograf: ukjent

År: ukjent

Fra Oddbjørn Husebys arkiv.

Takk til Robert Burton for endelig identifikasjon.

 

Endurance i Leith Harbour

Endurance i Leith Harbour

Her ligger Sir Ernest Shackleton’s ekspedisjonsfartøy Endurance (ex. Polaris bygget ved Framnæs Mek. Værksted i Sandefjord)) så vidt synlig ute i bukta ved Leith harbour i 1914. Til venstre ligger transportskipet Coronda og kullholken James Turpie. Skipet og mannskapet tilbragte 1 måned i Grytviken før de seilte mot Antarktis den 5. desember.

 

År: 1914

Foto: Chr. Wattne © Universitetet i Edinburgh, Salvesen-samlingen, ID 0025343

[Permalenke]

Trykk på bildet for større versjon.

Finnhval

Finnhval

En 70 fot lang finnhval på flenseplan i Grytviken. En flenser har klatret opp på hvalen for å skjære rundt sveivene mens en annen har skåret opp buken. Bak, på beinloftet, skjærer man opp skallene fra andre hvaler med dampsager.

 

Fotograf: Nigel Bonner

Med tillatelse fra Jenny Bonner.

Takk til Sarah Lurcock ved museet i Grytviken på Sør Georgia for den opprinnelige bildeteksten til dette lysbildet.

Klikk på bildet for større versjon.

 

[mappress mapid=»6″]