Dagbok fra «Lancing» – søndag 5.2.1927

Dagbok fra «Lancing» – søndag 5.2.1927

Kl 10 ½ * begynte at hive op en stor Blaahval fra ”Gl. III” [Globe III]. Det var stor sjø, men alt gik bra og man fik den store wiren og en * rundt indenfor halen. Idet halen av hvalen var helt oppe på planen knækte sjakler i stroppen til * af mens man holdt paa at skifte sjakkel kom en * stor sjø hvormed den blev * haardt røk i den store wiren, som nu alene holdt hvalen, med den følge at b.b. [babord] rammelager* til den store wire* knækket over på flere steder og stykkene kastet agterover, lekeledes kom den store wirekubben løs og farede agterover og gjorde flere sving eftersom baaten slingret* og havnet heldigvis utenfor * i agterkant av planen om b.b. Et under at ikke folk kom tilskade da flere * var beskjæftiget med at skifte ind ny sjakkel på *. Hvalen gik til sjøs igjen, trækkede den store wire med sig, og blev liggende og flyte idet det lykkedes at faa stoppet den store wire fra at gaa helt ut.

”Gl. II” [Globe II] kom like efter med en blaahval og den fik tampen av den store wire om bord til sig og tok hvalen i slep. Man gik straks i gang med at forsøke at sætte sammen stykkene av rammelageret igjen. Gik litt nærmere land og begyndte at flense den store blaahval langs siden og gjorde klart til at hive op hval ved hjelp av to *. Det blev imidlertid saa stor sjø at flensingen utenbords maatte avbrytes og Norrøna tok hvalen i slæp halvflænset.

– Sverre Schjeldsøe, Kaptein på «Lancing»

PS. Stjerner betyr at jeg ikke har klart å tyde ordet. Om noen ser hva det står skriv gjerne en kommentar.

Dagbok fra «Sir James Clark Ross» – 01.01.1933

Året 1933 begynnte bra med fint vær og nok hval. Nattgjengen hadde fri til kl. 1 nyttårsnatten, og også ellers var alt som om julaften. Da klokken var 12 begynte et uhyggelig leven, idet alle båtene satte i gang dampfløitene; og 8 dampfløiter plus en elektrisk sirene kan jo frembringe en del lyd. I natt er det blitt pumpet over bord en del fyrolje, som vi lenset et stykke inne i isen. Det blev flenset 3 hval i natt.

– Øivind Schau

Dagbok fra «Sir James Clark Ross» – 01.11.1932

Dagbok fra «Sir James Clark Ross» – 01.11.1932

”Star 15” er nu ferdig. Propellen blev satt på i går, og resten gjorde vi i natt. Det gikk altsammen finfint, men det har været et uhyggelig vær i natt, med 14-15 kuldegrader og en bitende vind. Det er meget is rundt omkring, og hvalbåtene har meget vanskelig for å komme frem. ”Star 12” brukte i dag ca. 20 minutter på å kommme frem fra baugen til akterenden på kokeriet stadig med full fart på maskinen. Vi så den i går morges ved sekstiden, men den var ikke inne før seks idag altså tolv timer senere; så 8-900 hestekrefter kan ikke utrette stort når det først kommer til stykket her nede.

– Øivind Schau

Dagbok fra «Sir James Clark Ross» – 02.01.1933

Flenset 7 hval. Det er svær hval, og båtene har vært på rasjon flere dager. Meldingen er 79 000 fat og 730 hval. Det blir en tilvekst siste uke på 9000 fat og 80 hval. Rekkefølgen blant båtene er nu: ”Star 2”, ”Star 10”, ”Star 11”, ”Star 9”, ”Star 14”, ”Star 15” og ”Star 12”.

– Øivind Schau