Vedlikehold

Vedlikehold

Uidentifisert hvalbåt strandet for vedlikehold.
Kan noen si hvilken hvalbåt det er så er det bare å legge igjen en kommentar under. I den høyoppløste fila kan man lese et totall på skorsteinen.
Jeg tror bildet er tatt på New Island. Av hvalbåtene som opererte der i tiden Binnie var der finner vi bl.a. Burra, Linga og Ramna. Ramna er det ikke da den båten har nummer 366 på skorsteinen.
Foto: Edward B. Binnie, donert av Ellen M. Gundersen.

Leith Harbour tidlige år

Leith Harbour tidlige år

Transportskipet Albuera og kull-skipet James Turpie fortøyd i Leith Harbour på Syd Georgia.
Leith hvalfangststasjon ble opprettet av Christian Salvesen Ltd. i 1909. Var i drift fram til 1965. Dette var den største av stasjonene på Syd Georgia.
Mer om Leith her.
Foto: Edward B. Binnie, donert av Ellen M. Gundersen.
Dette er ett av bildene som er restaurert av Ellen M. Gundersen.

Husvik Harbour landstasjon

Husvik Harbour landstasjon

Transportskip og bark fortøyd i Husvik på Syd Georgia.
Husvik hvalfangststasjon ble opprettet av A/S Tønsbergs Hvalfangeri mot slutten av 1907. Var i drift fram til 1931.
Mer om Husvik her.
Foto: Edward B. Binnie, donert av Ellen M. Gundersen.
Dette er ett av bildene som er restaurert av Ellen M. Gundersen.

Transportskipet du ser langs «bryggen», som bestefar kalte det, er den gamle «Orwell». Den nye «Orwell» ble kjøpt inn i 1922 og det var den bestefar var med på til Syd Orkenøy. Jeg tipper bildet er fra ca 1914/15. Jeg skal se om jeg har det i samlingen seinere. Hva seilskuta heter, vet jeg ikke, men jeg har navn på fler av de som trafikkerte der, så det kan hende jeg kan finne det ut. Hvis du ser nøye på bildet, på venstre side av bryggen, så stikker det opp to «stokker» av vannet. Det er mastene til den første seilskuta som de brukte til transport. Den het «Camana» og ble senket da de skulle anlegge bryggen. Det var en lang brygge, og det hadde sine årsaker. Hvis du ser nøye, så kan du se at den er i to etasjer! På den øverste ligger det skinner. Den ble brukt til små vogner, hvis du ser godt på bildet, så ser det ut til at det står mange av disse vognene ytterst på enden! Venstre siden av bryggen ble brukt til å laste/losse kull. «Orwell» lå på den andre siden, slik som på bildet. Med denne løsningen, så slapp man å forhale hver gang en hvalbåt kom inn for å bunkre kull! Lossing fra «Orwell» kunne skje samtidig! En liten detalj til. Hvis du ser nøye ved formasta på «Orwell», så ser det ut til å være en liten skorstein. Det er kanskje skorsteinen til «Vesle-Karl», en av de to første hvalbåtene ved Husvik Harbour. Denne ble solgt til Grytviken, og jeg tror Binnie brukte denne båten for transport mellom stasjonene. I Grytviken hadde den vel navnet «Calito» tror jeg. – Karl Jan Skontorp

Ramna

Ramna

Båten som ligger på land er DS/Hvb Ramna, LH366. Bygd 1908 på Akers Mek. i Oslo. Fanget rundt New Island 1909-11.
Dampskipet ute i bukta er Coronda (1) (i en bok av Ian Hart er dette skipet omtalt som Starlight, men jeg finner ingen dekning for at dette er samme skip. Coronda (1) startet sitt liv som Manica). Innkjøpt av Salvesen i 1908.
Seilskipet er Glengowan. Dette ble kjøpt som vrak av Salvesen i 1909 og tauet til New Island for å benyttes som kullager. Senere ble det bygget en bro ut til akterenden av Glengowan slik at man kunne kjøre av og på skipet med små gruvevogner (se her). I 1916 opphørte all drift på New Island og Glengowan ble etterlatt.
Foto: Edward B. Binnie, donert av Ellen M. Gundersen.
Dato: Mellom 1. juni 1910 og mai 1911 (perioden Binnie tjenestegjorde på New Island).
Dette er ett av bildene som er restaurert av Ellen M. Gundersen.
 
Kilder:
Ian Hart: Antarctic Magistrate – a life through the lens of a camera.
Lardex.net
 
 

Vinter i Grytviken

Vinter i Grytviken

Skipet med tre master er Louise. Louise, under kommando av kaptein C.A. Larsen, seilte til Syd Georgia fra Sandefjord i 1904 med stasjonens første mannskap og de første prefabrikerte fabrikkbygningene. Etter kun få uker var stasjonen operativ. Louise ble etter hvert nedrigget og brukt som innkvartering og senere som kullager. Det meste av det som var igjen av Louise brant ned ved et uhell under en militærøvelse i 1987.
Ett av Louises ankere står utstillt på brygga i Sandefjord. Passende nok ved siden av restauranten Kokeriet.
Foto: Edward B. Binnie
Dette er ett av bildene som er restaurert av Ellen M. Gundersen.

Ny bidragsyter!

Ny bidragsyter!

En stor takk til Ellen M. Gundersen og hennes mor som har latt meg legge ut bilder tatt av Ellen sin bestefar, Edward B. Binnie, på Syd Georgia. Dette er en samling bilder som er helt unike da de dokumenterer et stort tidsrom i antarktisk historisk sammenheng. Edward B. Binnie var med i Sydishavet akkurat på den tiden da det gikk fra pionervirksomhet til storindustri. I tillegg til det, på grunn av hans dyktighet med et kamera, holder bildene en meget høy standard.
Bildet viser Edward B. Binnie sittende ved skrivebordet på kontoret hans i villaen på King Edward’s Point.

Min morfar, Edward B. Binnie, var en dyktig hobbyfotograf som tok mange flotte bilder under sitt lange virke på Syd Georgia (1914-1927). Negativene ble dessverre ikke oppbevart på riktig måte, og da det skulle skrives en bok om morfar (Ian B. Hart: Antarctic Magistrate: a life through the lens of a camera, 2009, Pequena) for noen år siden, ble jeg bedt om å pusse opp en hel del av bildene hans som skulle brukes i den ferdige boken. Mange av bildene var i veldig dårlig forfatning og de ble scannet for bevaring for ettertiden. For å gjøre ære på fotografen og for å glede moren min som ble født i Grytviken i 1926, benytter jeg med glede anledningen til å vise noen av bildene her. De ble ikke brukt i boken, men på denne måten har ikke all tiden jeg brukte på restaurering av bildene vært bortkastet.

– Ellen M. Gundersen

For å se en «før og etter»-sammenligning av et av bildene Ellen har restaurert klikk her.