Dagbok fra «Sir James Clark Ross» – 26.12.1932

Nu er det altså 2nen juledag, men vi feiret jo første dag i natt med svinestek og julekake. Vi flenset 6 hval i natt, men så tungt har vel ikke arbeidet gått nogen gang i år. Det var meget slingring, og på en hval brukte vi 4 timer. Nu har det blåst op igjen, og sjøen vokser stadig. Meldingen i dag er 70 000 fat på 650 hval. Tilveksten siste uke blir da 10 805 fat og 90 hval. i går ankom det telegram om at vi skal gå hjem via Cape Town samt at ”Peder Bogen” ved ankomsten hit vil vil laste ca. 35 000 fat.

– Øivind Schau

Dagbok fra «Sir James Clark Ross» – 25.12.1932

Ja nu er julen over i hvertfall for oss. Den varte nøyaktig til kl. 1 i natt. Da var det på igjen. Men den tiden det sto på var det jo bra. Kl. 7 var det koteletter og julegrøt med jordbæris til dessert. Kl. 9 var det så kaffe med småkaker og napoleonskake, derefter nøtter og frukt. Det er en stille og pen julenatt, en av de peneste netter vi har hatt. Men alle båtene lå og holdt på hval, så noget måtte gjøres, selv om det var jul. Vi rakk å flense 4 hval på morgensiden i strålende solskin fra kl. 2. Siste døgn blev det atter rekord på olje med 1660 fat. Kunne vi holde dette fremover, vil det gå fort fremover til næste begivenhet som sannsynligvis blir ”Peder Bogens” ankomst fohåpentlig med en mengde post.

– Øivind Schau

Dagbok fra «Sir James Clark Ross» – 24.12.1932

Dagbok fra «Sir James Clark Ross» – 24.12.1932

Julaften oprant med strålende fint vær helt fra morgenen av. Det er riktig julevær, selv om de fleste kanskje ønsker sig styggvær og fridager istedenfor overtid. I natt blev det flenset 8 hval. Det er også ny oljerekord siste døgn med 1630 fat; dessuten har nattgjengen utkokt 860 fat i natt som også er rekord på et skift. Beste båt, ”Star 2”, har nu passert 100 hval, så det ser ut til at alle begivenheter samler sig på engang.

– Øivind Schau

Foto: Morten M. Berg

Dagbok fra «Sir James Clark Ross» – 23.12.1932

Nu har vinden gitt sig helt, og vi flenset 7 hval i natt hvorav et par meget store. Hvis godværet holder sig blir det nok ingen fridager i julen. Det er jo allerede lille julaften. I dag fikk vi meldinger fra en del andre kokerier. Vi ligger jo litt efter, men i forhold til fisketiden har vi gjort det like godt hvis ikke bedre enn de fleste andre.

– Øivind Schau