Fra Roar Svensen har vi fått tilsendt bilder av «Oppgave over fartstid» for hans bestefar. Roars bestefar gikk bort da Roar var bare 1 år gammel, så som så mange andre fikk han aldri vite noe om det bestefaren var med på, men dokumentene han etterlot seg kan jo gi et lite glimt i alle fall.
Hvalbåtene i listen fortjener og krever en liten kommentar.
Hvb Grib (I) forliste i 1914/15. Hvb Grib II ble bygget i 1911. Antagelig er det Grib II Roars bestefar var ute med. Kan ha fanget til Flk Ørn II.
Hvb Suderø(y) var i 1920 utleid til A/S Sandefjords Hvalfangerselskap og Suderø fanget derfor muligens til landstasjonen Strømnes på Sør-Georgia.
Hvb Scott ble bygget i 1925 for Hvalaktieselskabet Sydhavet (The Southern Whaling Co. Ltd) (Johan Rasmussen & Co), Sandefjord. Dersom årstallet i oppgaven stemmer (og byggeåret jeg har for Scott er feil) så fanget denne båten mest sannsynlig til Flk Svend Foyn I der min morfar var tømrer/jungmand denne sesongen. Svend Foyn I lå i Whaler’s Bay på Decption-øya.
Hvb Star 4 fanget i 25/26 for Flk Sir James Clark Ross (I). Dette var den første Rossens tredje sesong i Antarktis.
Hvb Karakatta ble døpt om til Star III i 1928. Og hun ble solgt til Falkland Whaling Co. i 1929.
Alle linjene i oppgaven er fyllt inn i ettertid (de har samme håndskrift gjennom hele) så det er nok erindringsfeil som gjør at en del av disse datoene/navnene ikke stemmer helt.
Roars bestefar var ansatt som maskingutt på Grib II, som fyrbøter på Suderø og Scott og som 2. maskinist på Karakatta.
Trykk på bildet for større versjon.

%d bloggere liker dette: