Kl 10 ½ * begynte at hive op en stor Blaahval fra ”Gl. III” [Globe III]. Det var stor sjø, men alt gik bra og man fik den store wiren og en * rundt indenfor halen. Idet halen av hvalen var helt oppe på planen knækte sjakler i stroppen til * af mens man holdt paa at skifte sjakkel kom en * stor sjø hvormed den blev * haardt røk i den store wiren, som nu alene holdt hvalen, med den følge at b.b. [babord] rammelager* til den store wire* knækket over på flere steder og stykkene kastet agterover, lekeledes kom den store wirekubben løs og farede agterover og gjorde flere sving eftersom baaten slingret* og havnet heldigvis utenfor * i agterkant av planen om b.b. Et under at ikke folk kom tilskade da flere * var beskjæftiget med at skifte ind ny sjakkel på *. Hvalen gik til sjøs igjen, trækkede den store wire med sig, og blev liggende og flyte idet det lykkedes at faa stoppet den store wire fra at gaa helt ut.

”Gl. II” [Globe II] kom like efter med en blaahval og den fik tampen av den store wire om bord til sig og tok hvalen i slep. Man gik straks i gang med at forsøke at sætte sammen stykkene av rammelageret igjen. Gik litt nærmere land og begyndte at flense den store blaahval langs siden og gjorde klart til at hive op hval ved hjelp av to *. Det blev imidlertid saa stor sjø at flensingen utenbords maatte avbrytes og Norrøna tok hvalen i slæp halvflænset.

– Sverre Schjeldsøe, Kaptein på «Lancing»

PS. Stjerner betyr at jeg ikke har klart å tyde ordet. Om noen ser hva det står skriv gjerne en kommentar.

%d bloggere liker dette: