Om nettstedet

For en stund siden begynte jeg å undersøke litt omkring min bestefar som var fra Sandefjord (byggmester Olaf Heistad). Jeg hadde hørt i forbifarten at han hadde vært på hvalfangst, men ikke noe mer enn det. Han gikk dessverre bort da jeg var ganske ung, og jeg fikk aldri noen anledning til å spørre han om den tiden. Interessen startet da jeg var ansvarlig for utgivelsen av Bjørn L. Basbergs bok The Shore Whaling Stations on South Georgia.

Bestefaren min var på fangst med det flytende kokeriet ”Svend Foyn I” i 1923-24. Turen den gang gikk, så vidt meg bekjent, til Desception Island. Whalers Bay på Desception Island var havn for flere flytende kokerier mellom 1906 og 1931 (på det meste 13). Så ble det klart at min samboers farfar også var på hvalfangst. Han var ute på begynnelsen av 1930-tallet med bl.a. Southern Empress. I forbindelse med undersøkelsene så har interessen for historien rundt hvalfangsten bare økt, og jeg har nå startet arbeidet med denne siden for fotografier fra hvalfangsten.

Min morfar mønstret på Svend Foyn I den 22. september 1923 og kom hjem igjen til Sandefjord 13. juni 1924. Dette er dokumentet som startet min interesse for hvalfangsthistorien.

Mannskapsliste for Flk «Svend Foyn I» 1923/24-sesongen. Min morfar på rad 7 som messegutt.

Det er fint om du har anledning til å ta en titt på siden og komme med synspunkter. Har du bilder som du ønsker lagt ut på denne siden, er jeg selvsagt interessert.

Bruk språkvelgeren i sidemenyen til høyre for å bytte språk. Noen sider er manuellt oversatt til engelsk av meg, resten blir oversatt på sparket vha. Google translate, og resultatet blir deretter. Jeg har rett og slett ikke kapasitet til å oversette alle innleggene manuellt.

Målet med denne siden er å samle inn bildemateriale fra den moderne norske hvalfangsten, tatt av dem som selv var med. Det er utvilsomt mange bilder rundt omkring i fotoalbumer i Norge generelt og Vestfold spesielt som kan være av interesse for allmenheten. Etter hvert som de som var med på fangsten faller fra, vil stadig mer av dette materialet bli borte eller utilgjengelig, derfor vil jeg gjøre et forsøk på å samle inn for å dele det med allmenheten. Disse bildene kan være interessante for kommende generasjoner som vil lære mer om denne epoken i norsk historie. Sånn sett vil siden være et supplement til det enorme bildearkivet som f.eks. Hvalfangstmuseet i Sandefjord sitter på, men som er lite tilgjengelig for folk flest.

Dette bildearkivet har ikke til hensikt å være verken for eller imot hvalfangst, verken som det ble praktisert før eller som det praktiseres nå. Interessen er utelukkende av historisk og fotografisk art.

Vedrørende bruk av bildene, se siden «Om bildene.

Mvh Geir Røsset

Novus forlag/paafeltet.org

Oslo

Norge